Tuesday, April 25, 2023

6. päev - Esitlused ja kokkuvõtted

Algas viimane projektipäev, homme kell 17.30 ootab meid lennuk.
Hommikupoolikul anti meile 2,5 tundi aega, et tegeleda rühmades tunnikavade väljatöötamise ning esitluste ettevalmistustega.

Seejärel viidi meid tutvuma ülikooli teiste hoonetega, mis asusid vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel
keemiainstituudist. Esimesena tutvusime mükoloogia uurimissuuna ruumidega, mis oli 3-4 tuba eraldiseisvas väikeses majakeses. Edasi külastasime bioloogia ja matemaatika instituuti, kus meile tehti tuur laborites ning tutvustati parasjagu töösolevaid projekte ja üldisi uurimissuundi. Instituudi väikeses raamatukogus ootasid meid aga jogurt ja saiakesed, et veidi keha kinnitada.

Peale lõunasööki alustati esitlustega.

    1.       grupp (Urmas Tokko) – „Why do these plants live together?“  Koosluse liigirikkuse määramine Raunkieri „prooviringide“ meetodiga. Õuesõppele eelneb arutlev tund erinevate tegurite mõjust taimele ning järgneb kokkuvõte tulemuste esitlemiseks ja uurimisküsimusele vastuste pakkumiseks.

    2.       grupp (Cristina Kaska) – „ Lichens – plants or fungi?“ Koguda samblikke ning jaotada neid valitud tunnuste põhjal rühmadesse. Vaatluse ja uurimise käigus tehakse selgeks, kus ja kes koos kasvavad ja mida kõike ägedat nende abil teha saab.

    3.       grupp (Piia Haab) – „Does biodiversity depend on habitat?“ Kahe erineva koosluse liigirikkuse


määramine ruudumeetodil, koosluste liigirikkuse võrdlemine, postrite kujundamine ning arutelu.

    4.       grupp (Tiivi Rüütel) – „Bio-Masterchef - choosing the right conditions to produce alcohol“ Mida vajame alkoholi valmistamiseks: ained, vahendid. Käärimisprotsessi uurimine ja selgitamine.

    5.       grupp (Kaisa Helena Luht) – „Homemade repellents“. Kuidas keskkonnasõbralikult parasiitidega toime tulla? Äranäritud taimede uurimisest äädikakärbeste ja lehetäide  meelitamise-tõrjumiseni, võimalusi vastuste otsimiseks on palju.  

Peale esitlusi saime paar tundi vaba aega ja juhise kella kaheksaks linnasüdames asuvasse Chardak nimelisse restorani jälle kokku koguneda. Restoran tundus olevat populaarne koht, sest rahvast oli seal palju. Meile olid eraldatud tagumised ruumid ning kaetud rootsilaua stiilis laud. Muidugi pakuti söögi kõrvale veini ja õlut ning soovijatele Rakijat. Meeleolu pakkus lõõtsa ja kitarriga kahemehebänd, kes esitasid kohalike seas tuntud lugusid. Makedoonlased haarasid meid tantsukeerisesse ning tantsides ja trallides suundusimegi projektipäevade lõppu.

Põhja-Makedoonia võttis meid väga hästi vastu! Aitäh, oli väga tore nädal!

 

No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...