Saturday, October 8, 2022

8. oktoober - Rødkilde laborid

Laupäeva hommikul lasti meid magada ja õppetöö algas alles 10st Gümnaasiumis. Päevakava veidi muutus ja alustati grupitöödega. Juhatus arutles Taani ühenduse töö üle. 

Seejärel oleks pidanud algama töötoad, aga kuna ilm oli väljas nii ilus, siis käisime tutvusime kohalike uusehitistega. Kajakisadamaga, kus oli eriti põnev veepõhja vahtida - üliselge vesi kus põhjas suured meritähed ja krabid. Vees ujus suur hulk ameerika kammloomi Mnemiopsis leidyi, kes on kujunenud siinsetes vetes invasiivseteks ja hävitavad väikseid veeloomi suurtes hulkades. Järgmisena käisime pildistamas ja vaatamas huvitava arhitektuuriga kohalikku ülikallist restorani (ligikaudu 730€ õhtusöök ühele inimesele) FJORDENHUS. Nende missioon on teha toitu toorainest, mis on hangitud 100 km raadiusest. Seega eksootilisi toite selles menüüs kindlasti ei pakuta. 

Lõunasöögiks saime külma makaronisalatit, kartuleid majoneesikastmes ja kuumi kotlette. Meie jaoks

jälle harjumatu kooslus. Õnneks andis ise endale taldrikule sobivaid koostisosi valida. 

Lõunasöögijärgselt jagati kogu seltskond kaheks - portugaallased ja poolakad läksid allakorrusele teemaks Gastro Sciense, eestlased ja makedoonlased ronisid ülakorrusele DNA laborisse teemaks pGLO Transformation. Enne sisenemist oli vaja käed desinfitseerida, sinised sussid jalga ja kitlid selga. Seejärel pandi meid õpilaste seisusesse ja algas pipeteerimine - eesmärgiks plasmiidi transformatsioon bakterirakku, tekitasime geenmuundatud organismi. Kui katsed said piisavalt hästi tehtud, siis peaks esmaspäeval tulemused näha olema. 

Gruppide vahetumisel sattusime keldrisse kohvimekasse. Eesmärgiks oli teha kaks tassi täpselt ühesugust kohvi. Kätte anti suur hulk erinevaid rohelisi kohviube, mis oli vaja röstida, jahutada, jahvatada ja siis kuuma veega valmis teha. Kui on vähem röstitud, siis saad hapuma kohvi, rohkem röst muudab maitse kibedamaks. Tehnikat oli samuti igasugust - aeglane röst, kiire röst, peenike jahvatus, jäme jahvatus, erinevad veekeeduvahendid ja espressomasinad. Kuna inimeste maitsed on erinevad, siis oli arutelusid ja vaidlust palju. Lõppkokkuvõttes tundus, et mida kangem kohv, seda parem. 

Väike töö gruppides, et esmaspäevaks saaks esitlused valmis. Ja ootas õhtusöök ... Seekord oli kaks lauatäit erinevaid võileivakatteid. Välja oli pakutud näidisvariandid, mille jäljendamisel said parima maitseelamuse. Laual oli poola tiimipealiku, Karoli palvel ka pasteet ja erinevad heeringad. Õhtu edenedes pandi tööle kõlarid ja algas suur disko. Tugevamad jätkasid hüppamist ööklubis hommikuni.


No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...