Monday, October 10, 2022

10. oktoober - ESITLUSED JA KOKKUVÕTTED

Esmaspäeva hommikul oli Rødkilde Gümnaasiumis tavaline koolipäev. Maja õpilasi täis ja meie vastuvõtjad tegusad. Töögrupid olid veidi ärevil, sest tundus ajapuudus tekkivat. Juhatus arutles Taani ühinguga korraldust ja töötamist ning Erasmus projektiga seonduvat dokumentatsiooni. 

Peale lõunasööki alustati esitlustega. 

1. grupp (Heidi Kukk) - "How to protect our Earth trough the process of (re)cycling?" Koguda õuest erinevaid lehti ja üritatakse neid erinevatel viisidel komposteerida. Lõpuks võiks selguda millised tingimused ja kuidas kompostimist mõjutavad.

2. grupp (Ulvi Urgard) - "What happens if the bees disappear?" Põhiliselt teoreetiline arutelu. Õpilased arutlevad ja diskuteerivad klassiruumis. Mõtlevad projekte ja pärast esitlevad seda üksteisele.

3. grupp (Maris Agasild) - "Fungus in ecosystem" Miks seened on ökosüsteemis vajalikud ja kuidas nad inimesele kasulikud on. Seente kogumine, seenepaberi valmistamine.

4. grupp (Eda Koskor) - "How do they do it?" Arutelu, kuidas organismid paljunevad? Mida sellest üldse teatakse. Looduses liikudes kogutakse näiteid erinevatest paljunemisviisidest ja lõpuks klassis arutelud.

5. grupp (Urve Lehestik) - "Antibiotic resistance" Millised bakterid kasvavad meie ümber ja kas nende hävitamiseks on ikka vaja antibiootikume. Vaja oli leida bakteritega saastunud pindu, neid söötmel kasvatada ja lõpuks teha katsed laboris, et milline aine bakteritele mõjub. 

Peale esitlusi lubati meid oma bakterikolooniaid vaatama DNA laborisse. Igatahes meie kolooniad helendasid kenasti. Katse õnnestus. 

Õhtusöögini jäi vaba aeg linnas. Kes jalutas ladina kvartalis, kes uudistas ostukeskuses, kõik leidsid omale tegevust. Ja esimest korda hakkas vihma sadama. Farewell dinner algas kell 18.30 Gümnaasiumis. 

Seekord tagasihoidlikult - peeti mitmeid kõnesid. Kogu kokkusaamine oli korraldatud väga hästi ja külluslikult. Polnud ühtki igavat loengut, töötuba. Seltskond oli mõnus. Tore oli näha vanu tuttavaid ja tekitada uusi. 

Aitäh, taanlased! Oli väga tore nädal !


No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...