Friday, April 21, 2023

2. päev - TUTVUMINE, KILPKONNAD JA BOTAANIKAAED

Hommikusöök kell 8.00, kogunemine kell 9.00.

Tänaseks staabiks oli keemia instituut, mis nägi välja üsna vana ja räsitud, aga sellevõrra omapärane. Esmalt tutvusime üksteisega ja "lõhkusime jääd". Seejärel saime läbi ettekannete tuttavaks iga riigi esindusorganisatsiooniga. Ja muidugi vahetati ka ka kingitusi. Eestlaste poolt oli korraldajatele mõeldud pakki pandud Nopri talu juustu, kommi ja memmede kootud villased sokid. Ülejäänud seltskonnale pakkusime täna vürtsikilu ja leiba. Saime ka isekingitusi vastu. Neid asume hiljem avastama.

Peale väikest kohvi, küpsise ja kiluleiva pausi suundusime lähedal asuvasse parki, et tutvust teha kilpkonnadega. Põhja-Makedoonias leidub kahte liiki kilpkonni – Testudo graeca ja Testudo Hermanni ning meie ülesandeks oli neid pargist leida nii palju kui võimalik. Leidsimegi kokku ligi 20 isendit (mõlemast liigist) ning seejärel saime jälgida, kuidas neid mõõdeti ja märgistati. Märgistamine tähendab kilbi sisse teatud kindlate märgiste saagimist, mis ei pidavat neile kuidagi haiget tegema ega hilisemat elu segama. Muuhulgas näitas üks kilpkonnadest meile ka oma peenist. Ohh, seda elevust! Teised aga proovisid meist roojamise abil lahti saada. Ja muidugi proovisid nad kohe kiiresti põgeneda, kui nad käest maha pandi. Käes hoidmise tegid nad aga oma rabelemise ja teravate küünistega üsna ebamugavaks. 

Tagasi instituuti jõudes ootas meid lõunapaus. Pakuti hakklihaga täidetud lehttaignapirukat – midagi
tšebureki taolist ning kõrvale maitsestamata joogijogurtit. Kokku sobisid need kaks asja hästi.

Peale kehakinnitust suundusime instituudi kõrval asuvasse väikesesse botaanikaaeda, mille lehtlas/õuesõppeklassis õpetati meile seebi tegemist. Lavendilõhnaline seep saigi valmis ning lubati meile enne ärasõitu kaasa pakkida.  Seejärel tutvusime iseseisvalt botaanikaaia endaga – väike maja kaktustele ja sukulentidele ning erinevate teemadega alad õues. Kahjuks olid sildid makedoonia keeles või hoopis maha kulunud, nii et taimenimetuste teadasaamine oli üsna keeruline.

Viimane „töine“ osa möödus jälle instituudihoones. Meile tutvustati uurimusliku õppe põhimõtteid ( plaan on seekordsed tunnikavad teha selle alusel) ning seejärel toimus esimene ajurünnak töörühmades, et leida tunnikavaks sobiv teema.

Õhtusöögiks viidi meid restorani, kust väljusime mitmesaja grammi võrra raskemana, aga väga rahulolevalt. 

No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...