Monday, May 23, 2022

5. päev - ÜLIKOOLIS


Hommikul võtsime taksodega suuna Ülikooli poole, kus asub Nature Education Center (loodusmuuseum). Seltskond jagati kahte gruppi - põhja-makedoonlased ja taanlased olid ühes ning eestlased ja portugaallased teises. Meie seltskond alustas ringkäiguga topiste seas. Saime kuulda ajaloost, võimalustest selliseid asju tundidesse lõimida ning miks üks või teine väljapanek just selline on. Peale kohvipausi tehti meile ringkäik eluslooduse evolutsiooni osakonnas ning mineraalide väljapanekus. Selle viimase üle olid portugaallased eriti rõõmsad kuna nende teine eriala lisaks bioloogiale on geoloogia. Küsida sai palju ja mõne koha peal oskasid ka grupikaaslased sõna sekka öelda. Taas väga head giidid ja huvitavad ringkäigud.

Lõunasöök oli hiiglaslik. Eelroaks kõigile supp ja edasi andis valida mitut sorti liha, salatit ning lisandeid. Palju jäi vaagnatele järele ning loodame, et neid "taaskasutatakse".

Pealelõunane aeg oli sisustatud töötubadega. Meie grupp suundus tegelema kontidega. Meie juhendaja oli antropoloog ja esimesed teadmised saimegi muuseumialal - millega tegeleb antropoloogia, milline on nägemus inimese evolutsioonist tänapäeval, milliseid vigastusi on avastatud erinevatel leitud luudel ning mida need näitavad, kui suur on kolpade varieeruvus erinevate piirkondade inimestel (seal oli olemas ka eestlase kolp - äkki kadunud Lembitu???) jne. Saime ka ise konte katsuda. Nimelt oli juhendajal kolm kasti, kus kolme inimese luud (vanad ja päris - kasutasime kummikindaid). Pidime need õigesti kokku panema. Oli päris huvitav väljakutse. Selgroogu ja kaelalülisid andis sobitada. Ja kui lõpuks kolm kuju laual olid, hakkasime selgeks tegema mis soost, kui vanad ja kui pikad. Vahepeal oli meil lausa tunne et mehe pea ja naise kolp. Lõpuks selgus, et kõik on üsna suhteline ja kindlalt saab sellega hakkama ikkagi spetsialist.

Järgmisena suundusime putukate maailma. Õues oli haljastamata metsasalu serv kuhu me suundusime ja seal ka püügiriistad kätte jagati. Pidime proovima nelja erinevat püügiviisi ning vaatama mida nendega kätte saame. Põhiliselt olid kõik kohad noori rohutirtsusid täis. Aga ringi lendas ka üks suur vapsik, leidsime põõsas oleva herilasepesa ning määramislinale saime röövikuid, mõned mardikad, topsis oli üks liidrik, mitmeid kärbseid ja Adao sai juhendaja rõõmuks rohust ka ühe metsprussaka kätte. Klassiruumis tegelesime rohutirtsude ja kilkide sirutamisega ning kes tahtis, sai endale need sirutatud putukad ka koju kaasa võtta. Rõõmu kui palju!

Enne õhtusööki tegime ringkäigu ülikooli keemiaosakonna laborites ja kabinettides. Väga lahedad olid majade vahekatustele rajatud haljasalad, mida saab kasutada ühest osast teise liikumiseks, aga ka puhkamiseks ja mõtete korrastamiseks. Väga tore asi igatahes. 

Õhtusöök oli jälle külluslik (kusjuures lõunasöök polnud veel jõudnud ära seedida). Taas mitut sorti liha, salatit ja lisandeid. Seekord korraldas Karol ka meile erinevate jookide degusteerimise. Oli igasuguseid huvitavaid maitseid. Aitäh silmaringi laiendamise eest!

No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...