Wednesday, May 25, 2022

6. päev - KOKKUVÕTTED

Hommikul suundusime vaatama kohalikke koole. Esimene nn. Primary School asus tavalises
kortermajas läbi viie korruse. See pidi Poolas täiesti tavaline olema, et neid nii paigutatakse. Meie külastasime natuke eriliste laste kooli ja peamiselt näidati meiel tühje klassiruume ja koridore. Selgitati kuidas on neil süsteemid korraldatud, kuidas kedagi õpetatakse ning kui suurtes gruppides. Jagus palju küsimusi. Sealsamas kõrval asus ka suur nn. High School, mis on väga vana ning kus on õppinud ka Karol ise (Leidsime ta pildi lõpetajate tahvlilt) ja praegune Poola president. See maja meenutas seestvaates Tallinna reaalkooli - suurte treppide ja kõrgete lagedega vana hoone, kus igast nurgast õhkub ajaloo hõngu. 

Et tutvuda kohaliku kaubaga, siis viidi kogu grupp tunniks turule. Karol kinnitas korduvalt, et kui soovite midagi kallimat osta, siis kutsuge teda, sest osad "on tulnud mägedest ja küsivad turistilt palju raha." Ostsime juustu, vorstikesi, maiustusi, maasikaid. 

Järgmisena võeti suund linnaosale, mis kannab nime Nowa Huta (tõlkes uus terasetehas). See asum rajati sellisena pärast teist maailmasõda kui Poola kommunistlik valitsus keskendus Krakowis tohutule äsja rajatud Lenini nimelisele terasetehasele. Töölistele ja nende peredele rajati revolutsiooniline töölisklassi eeslinn, vastukaaluks kodanlikule ja religioossele linnas asuvale ülikooli piirkonnal. Lõppkokkuvõttes see sotsialistlik-realistlik plaan ei realiseerunud ja praegu on see piirkond turismi sihtkoht. Tegime sisseosta suveniiripoes, istusime teatrikohvikus. Külastasime ka piirkonna kuulaimat kirikut Kosciol Matki Božej Krolowej Polski (Arka Pana). Kus kuulata vaadata oli väga palju. Meie giid oli väga hea jutuga ja taas oli hea kuulata raadiosaatja ja kõrvaklappidega, ei pidanud üksteise seljas seisma ja suhu vahtima. Väga hea idee, mis tasub meeles pidada. 

Ekskursiooni lõppedes anti meile veidi vaba aega sisseostude tegemiseks Galeria Krakowska´s. Selle suurus väsitas juba ringi vaadates. Aga kõik soovijad said aega ringi jalutamiseks ning kohtusime Hotelli ees kell 16.55, et kuulata ära viimased ettekanded ja kokkuvõtted tehtud töödest.

1. grupp (Meri Heinsalu) - "How can you improve biodiversity?" Tunni pikkus 45 minutit. Eesmärk on
panna kirja oma uurimiskoha bioloogiline mitmekesisus. Igaüks loeb liigid kokku ja seejärel koostatakse ühine nimekiri. 

2. grupp (Ülle Sillasoo)- "Recreating any ecosystem" Eesmärk tunda liike, troofilisi tasemeid, toiduvõrgustikku, ökosüsteeme. Saavad kasutada fotosid ,äppe, esitlusi

3. grupp (Inga Kangur) - Green game - reconnect our students with nature" Eesmärk on viia lapsed tagasi loodusesse, et tunnetada kõigi meeltega (puudutada, kuulata, nuusutada jne)

4. grupp (Marje Loide) - Plant diversity around you" - Mine välja, leia 10 minutiga 5 erinevat taime ja selleks on 10 min aega. Seejärel klassis töö jätkub (teaduslik nimetud, süstemaatiline kuuluvus, taime omadused, joonistused jne).

5. grupp (Eve Popp) - "Everyone matters - Biodiversity in the city vs. real nature" - 90 min väljas ja 90 min looduses. koguvad elusolendeid - pildistavad. Hüpotees - looduses on rohkem, kui linnas. Kas see on tõene? Analüüsivad. 

Kokkuvõttev õhtusöök oli restoranis nimega Klimaty Poludnia - peenes, kõrgete hinnangutega restoranis. Pearooga sai valida ja juttu jagus. Hõisati tooste ja peeti kõnesid. 

Aitäh korraldajatele inspireerivate päevade eest!


 


No comments:

Post a Comment

REIS TALLIN-MUNICH-PORTO-COIMBRA

Kokkusaamisele Portugali sõitsid (nagu esmakohtumiselegi ) juhatuse liikmed Heli Illipe, Leelo Lusik, Aiki Jõgeva. Väljumine Tallinnast alga...